Parallel solo ouderschap:
hoe werkt het?

Na een scheiding kunnen de gemoederen tussen beide partners hoog oplopen. Ze lijken in niets meer overeen te komen en zien enkel nog maar de zwaktes en negatieve kanten van de ander.

geval van kinderen kan dat leiden tot spanning en onenigheid over de opvoeding. Als partner wil je de ander overtuigen dat jouw mening de juiste is, maar communiceren lijkt niet te lukken. In die situatie kan parallel solo ouderschap (PSO) een sereen antwoord bieden.


scroll down
Katleen Lefever - Bemiddelingskantoor

Wat is parallel solo ouderschap?

Parallel solo ouderschap wordt gebruikt bij hoogconflictueuze situaties waarbij de ouders niet meer normaal met elkaar communiceren. Daarbij verleg je als ouder de focus van het conflict, naar het welzijn van je kind. De druk om ‘samen’ ouder te zijn en op dezelfde lijn te liggen, verdwijnt. Er wordt een muur gebouwd tussen jou en je ex-partner, waardoor je geen gehoor meer geeft aan mogelijke verwijten, provocaties of negatieve energie. Je kiest bewust om niet meer mee te gaan in de strijd, maar legt je toe op de noden van je kind.

Eigen aanpak

Parallel solo ouderschap betekent ook dat je vasthoudt aan jouw eigen aanpak wat de opvoeding van jullie kinderen betreft. Je maakt je eigen keuzes en laat je daarbij niet langer leiden door de mening van je ex-partner. Anderzijds heb je ook respect voor de beslissingen die de ander maakt. Je laat je niet meer verblinden door het verschil, maar hebt respect voor de levenswijze van je ex-partner. Op die manier leert het kind ook wat te verwachten van elke ouder, en begint het na verloop zelf aan te voelen wat het beste werkt voor. Aanvaard ook dat jouw kind zowel loyaal is aan jou als aan je ex-partner. Door dat te accepteren, plaats je je kind opnieuw op de eerste plaats.

Geen communicatie?

Betekent dat dan dat de ouders helemaal geen contact hebben met elkaar? Dat hoeft niet het geval te zijn. Door duidelijk afspraken te maken over wat wel of niet overlegd wordt, geven jullie jezelf tijd en ruimte om door die chaotische periode te komen. Jullie hoéven het niet over alles eens te zijn, maar het is wel belangrijk om elkaar te erkennen in de ouderrol. Hierdoor wordt het mogelijk om opnieuw rust en vrijheid te ervaren. En dat is soms net wat je nodig hebt, zeker als de wonde van de scheiding nog vers is.

Parallel ouderschap in bemiddeling

Als bemiddelaar is het belangrijk om de ouders goed te begeleiden in het proces van parallel solo ouderschap. Door samen met hen een gedetailleerde en waterdichte regeling voor het kind vast te leggen, kan de communicatie naar de toekomst toe tot het minimum beperkt worden. Ook een individueel gesprek in verband met de invulling van de zorg en het ouderschap, betekent een positieve stap vooruit. Hier speelt de bereidheid van beide ouders natuurlijk een cruciale rol.

Heeft u vragen of wenst u vrijblijvende informatie, aarzel dan zeker niet om contact met mij op te nemen.
Contacteer mij vrijblijvend
Boek een afspraak