Katleen Lefever,
praktijkgebieden

In elke stand van de procedure kunnen jullie alsnog verkiezen om het conflict in eigen handen te nemen en in bemiddeling te gaan.
scroll down
Katleen Lefever - Bemiddelingskantoor

Gerechtelijke Bemiddeling

Anderzijds kan de rechter ook voorstellen om eerst tot een akkoord proberen te komen via bemiddeling. Het is aan jullie om uit te maken of jullie hiermee akkoord gaan of niet.

De rechter  voorziet meestal een bemiddelingstermijn van 3 maanden, waarna een nieuwe zitting wordt vastgesteld. Maximum 8 dagen na de zitting waarin de rechter een bemiddeling ‘beveelt’, bezorgt de griffier een gerechtsdbrief aan de erkende bemiddelaar, met het ‘bemiddelingsbevel’.

Maximum 8 dagen daarna , schrijft de erkende bemiddelaar een brief naar de rechter en naar beide ouders, waarin hij de plaats en de afspraak voor de eerste bijeenkomst meedeelt. Als jullie beroep willen doen op een andere erkende bemiddelaar dan diegene waarnaar de rechter jullie verwezen heeft, dan kunnen jullie dit aan de griffier laten weten.


Als één van jullie de bemiddeling voortijdig wenst stop te zetten, dan kan dat door middel van een eenvoudige verklaring aan de griffier, waarna de rechter verzocht wordt om de bemiddeling stop te zetten. In dat geval volgt er 15 dagen later een nieuwe zitting.


Indien de bemiddeling voortgang vindt, brengen jullie de rechter op de oorspronkelijk voorziene nieuwe zitting op de hoogte van het verloop van de bemiddeling. Als jullie nog niet tot een akkoord gekomen zijn en de bemiddeling verder willen zetten, kan een nieuwe bemiddelingstermijn gevraagd worden.

Willen jullie de bemiddeling stop zetten, kan de gerechtelijke procedure gewoon verder gezet worden.

Als jullie een akkoord bereiken tijdens de bemiddeling, kan de rechter de overeenkomst bekrachtigen in een akkoordvonnis, waartegen geen hoger beroep kan aangetekend worden.
Heeft u vragen of wenst u vrijblijvende informatie, aarzel dan zeker niet om contact met mij op te nemen.
Contacteer mij vrijblijvend
Boek een afspraak